Alan Herdman ekolünü benimseyen FNB Stüdyo’nun kurucusu Fatma Nur Bilgin, çocukluk döneminde yapılan pilates egzersizinin vücuda etkilerini aktardı.
Gelişen teknolojinin ve değişen koşulların etkisiyle çocuklar sokakta oyun oynamak yerine bilgisayar veya tabletleri başında vakit geçiriyorlar. Sırada yanlış oturma alışkanlıkları, hareketsiz bir yaşam tarzı çocukların ileride duruş bozukluğu, vücut dengesini kaybetme gibi sorunları yaşamasına sebep oluyor. Çocukların düzenli olarak hareket etmesi ve vücutlarını disipline etmeleri, ergenliklerine, yaşlılıklarına olumlu katkısı bulunuyor. Her şeyden önce mutluluk çocukların vücut sağlığında olduğunu belirten FNB Stüdyo’nun Kurucusu Fatma Nur Bilgin “Tüm bedeni etkileyecek kas dengesizliklerinde yanlış harekete sebep olabilecek omuz bölgesi ve pelvik kuşağıdır. Yanlış yapılan veya düzeltilmeyen hareketlerin zararlarını azaltmak için çocukluk döneminden itibaren düzenli yapılan pilates, vücut yapısı için önemlidir” diyor.
Her yaşta pilatesin yapılabileceğini belirten Fatma Nur Bilgin, pilatesin çocuklara ve çocukluk dönemine etkilerini ve önerilerini aktardı.
1-Düzenli hareket çocukların geleceğini korur.
Çocukluk döneminden itibaren düzenli fiziksel aktiviteyi günlük yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline getirmek, bireylerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesinde, istenmeyen kötü alışkanlıklardan kurtulmasında, sosyalleşmesinde, yetişkinlik döneminde çeşitli kronik hastalıklardan korunmasında ve aktif bir yaşlılık dönemi geçirmesinde önemli bir rol oynuyor.
2- Küçük yaşta yapılan doğru egzersizler, doğru alışkanlıkları kazandırır.
3-6 yaş döneminde doğru egzersiz alışkanlıkları kazanan bireylerin yetişkinlik döneminde yanlış alışkanlıklarından kurtularak doğru alışkanlıklar edinmeleri daha kolaydır.
3- Pilates, duruş bozukluğunu ortadan kaldırır.
Eğer çocuğunuz okuldan sırtı iki büklüm geliyorsa, ileriki yaşlarında daha sağlıklı olması için mutlaka küçük pilates egzersizleri yaptırın. Örneğin; başından çıkan ve onu sürekli yukarı çeken bir ip olduğunu hayal ettirin. Başının üzerinde bir tutam saçı elinize alın ve nazik bir şekilde yukarı çekin. Nasıl hissettiğine dikkat etmesini isteyin. Bu tarz egzersizleri yaptırırken kürek kemikleri ile merkezin bir bütün olarak çalışmasını dikkat edin. Omuzundaki kasları desteklediği sürece olası sakatlanmaları veya gerginlikten kaynaklanan sorunları önlemiş olacaksınız.
4- Pilates omurga eğriliği ve bel ağrısını azaltmaya yardımcı olur.
Küçük renkli toplarla ve aparatlar aracılığıyla yapılan oyun tarzındaki hareketler, çocukların kendi bedenlerinin farkındalıklarını kazanmasını sağlar. Bu tarz egzersizler aynı zamanda omurga eğriliği ve bel ağrısı olan çocukların rehabilitasyonunu sağlar.
5- Dik omurga için pilates egzersizleri önemlidir.
Omurgasını dik tutamayan çocuklarda pilates tipi egzersizlerin seçimi daha yararlı olur. Yaklaşık olarak üç ayın sonunda mutlaka farkı gözlemleyeceksiniz.
6- Pilates, çocukların özgüvenini arttırır.
Çocuklarınızın beden sağlığı ne kadar güçlü olursa psikolojik olarak da o kadar huzurlu bir gelişim dönemi geçirmelerine katkıda bulunursunuz. Kendilerini daha özgüvenli hissederler.
7- Pilates profesyonel spor dalıyla ilgilenen çocukların başarısını destekler.
Çocuğunuz profesyonel olarak bir spor dalı ile ilgileniyorsa pilates egzersizleri yapması yaptığı spor hakkındaki bilincini artırır.
8- Doğru beden duruşu ve doğru nefes alışkanlığıyla dans ve tiyatro çok daha kolay.
Pilates egzersizleri doğru beden duruşu ve nefes alışkanlığını kazanmasına yardımcı olur. Böylece küçük yaşta dans, tiyatro ile ilgilenen çocukların kondisyonlarını güçlendirir.
9-Pilates, uygun egzersiz ile pelvis bölgesindeki kasları geliştirir.
Kuyruk kemiği egzersizleri, pelvis diyaframını güçlendirici hareketlerdendir. Pilates hem bedenin merkezini güçlendirme de önemli bir rol oynar hem de altı ya da yedi yaşını geçtiği halde hâlâ düzenli olarak yatağını ıslatan bir çocuğun problemini çözmek konusunda yararlı olabilir. Tabii, psikoegzersiz ile birlikte uygulanmalıdır.
留言